Selamat Datang ke Blogspot Geografi Tingkatan 1

Ogos 12, 2009

Tumbuhan Semula Jadi Dan Hidupan Liar Di Kawasan Mediterranean (Turki)

Kenali Kawasan Mediterranean

  • Dikenali juga dengan nama kawasan iklim panas sederhana kelautan pantai barat.
  • Terletak di pantai barat benua antara garis lintang hingga .
  • Meliputi negara-negara di sekitar pantai Laut Mediterranean, Chile Tengah, Cape Town, California Tengah, serta barat daya dan tenggara Australia.


Kenali Turki (Lihat peta di bawah)


  • Turki, sebuah negara di pantai Laut Mediterranean yang mengalami iklim jenis Mediterranean.
    Musim panas, kering dan singkat dengan suhu antara
  • Musim sejuknya pula adalah sederhana sejuk, panjang dan lembap dengan suhu antara .
  • Jumlah hujan tahunannya ialah antara 400 - 800 mm.
  • Kebanyakkan hujan turun pada musim sejuk dan dibawa oleh angin Baratan.


Jadual: Taburan tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan liar di kawasan Mediterranean di pinggir pantai Turki

24 ulasan:

  1. Ada gmbr pokok ash kerdil sprti dlm bku teks m/s 146 tak?

    BalasPadam
  2. i like this program

    BalasPadam
  3. i like this program very well!!!!!

    BalasPadam
  4. can you improve this program????????

    BalasPadam
  5. tebaik wokkk.......

    BalasPadam
  6. x ada gambar jadi tidak tahu rupa bentuk haiwan itu

    BalasPadam
  7. viruth ialah antara hidupan di malaysia

    BalasPadam
  8. tanpa gambar x boleh lah tahu.....??? dan bagus info yang dibaginya...:D

    BalasPadam
  9. x de ke pntgn tumbuh tumbuhan semulajadi?

    BalasPadam
  10. sangat bagusssssssss

    BalasPadam
  11. terima kasih cikgu atas info yang diberi. peta menarik. ada gambar tumbuhan dan hidupan liar di situ tak?

    BalasPadam
  12. baguslah blog ni...sangat membantu dalam PBS Geografi tingkatan 1 sya..

    BalasPadam
  13. sikit nyaa

    BalasPadam
  14. blog ni byk membantu sy buat folio geografi..terima kasih

    BalasPadam
  15. entah aku ni dah baru dajah5 markah kajian tempatan 30% pulak tu cis{~_~}.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sekolah aku sk datok keramat2

      Padam
  16. kelas 5alpha .amir shafiq2013.

    BalasPadam
  17. boleh juga bantu sya bwt folio

    BalasPadam
  18. kasih banyak2 lagi informasi

    BalasPadam
  19. saya nak banyak lagi informasi

    BalasPadam
  20. sya mau GAMBAR...cmna bha ney...

    BalasPadam
  21. nak lebih mendalam pasal nii T.T

    BalasPadam
  22. ada gambar tak?

    BalasPadam